Elon Musk a anunțat că ia în considerare delistarea Tesla de la bursă, în contextul în care compania raportează pierderi.

Tweet-ul lui Elon Musk a lovit Wall Street exact la 12:48, marți, și lucrurile continuă să evolueze, transmite Bloomberg.

Aparent din senin, Elon Musk a proclamat că ar putea să scoată Tesla Inc. de pe bursă. Delistarea, la prețul pe care l-a anunțat, ar însemna o evaluare a companiei de 82 de miliarde de dolari, o sumă monumentală care i-a lăsat pe mulți investitori să se întrebe: Este o glumă?.

Nu a fost.

Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, a mai dat pronosticurile peste cap și cu altă ocazie. Dar anunțul de marți a dezlănțuit tweet după tweet în următoarele 2 ore și 40 de minute, și a deschis un nou capitol într-una dintre cele mai furtunoase povești de afaceri din timpurilor noastre.

Chiar și susținătorii lui Musk se întreabă dacă acesta va putea duce planul la bun sfârșit, și, dacă va reuși, unde va conduce acest lucru Tesla.
Într-adevăr, tweet-ul inițial al lui Musk, trimis la aproximativ o jumătate de oră după ce știrile au arătat că Fondul de Suveranitate al Arabiei Saudite a investit aproximativ 2 miliarde de dolari în acțiuni Tesla, a fost ultimul într-o serie de manevre neobișnuite care au împins executivul în lumina reflectoarelor.

Musk nu a făcut nici un secret că are puțină răbdare față de oponenții săi. Într-o conferință din mai, CEO-ul a spus cu blândețe că, dacă investitorii sunt preocupați de volatilitatea acțiunilor Teslei, ei nu ar trebui să dețină acțiunile.

“Motivul pentru care facem acest lucru este acela de a crea mediul pentru ca Tesla să funcționeze cel mai bine”, a scris Musk, în vârstă de 47 de ani, într-un e-mail către angajați. Susține că fluctuațiile prețului acțiunilor producătorului auto reprezintă o “distragere majoră” pentru angajații, pentru toți acționarii. Musk a mai spus că a fi o companie publică “pune o presiune enormă pe Tesla pentru a lua decizii care ar putea fi potrivite pentru un anumit trimestru, dar nu neapărat corecte pe termen lung”.

Pentru a delista Tesla, Musk ar trebui reușească cea mai mare răscumpărare din istorie, depășind Texas TXU în 2007. Și Tesla nu se potrivește profilului tipic al unei companii care poate împrumuta zeci de miliarde de dolari pentru o astfel de afacere.

Compania a fost pe pierdere operațională în fiecare an de când a devenit publică și a pierdut miliarde de dolari în încercare de a rezolva problemele de producție ale Model 3. Nici mesajele lui Musk, nici mesajele de pe blog nu menționează cum va plăti compania.

Tesla a închis la 379,57 dolari/acțiune, în creștere cu 11% față de luni. Privind altfel, compania a încheiat ziua cu aproximativ 10% mai jos decât prețul de 420 $.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday