Bloomberg a obținut draftul unui plan întocmit de Comisia Europeană, pentru scenariul în care Rusia și-ar sista întreg fluxul de gaze către blocul comunitar. În cel mai rău caz, această sistare ar provoca o pierdere economică de 1,5%, potrivit estimărilor executivului european.

În scenariul unei ierni mai blânde, pierderea s-ar situa între 0,6% și 1%. În acest context, liderii vor face un set de recomandări pentru țările membre, în sensul reducerii consumului de energie. Potrivit evaluării, în cazul unei ierni obișnuite și cu măsuri luate din timp, PIB-ul comunitar ar scădea cu doar 0,4%.

În prezent, depozitele UE sunt umplute până la 63% din capacitate, sau pentru 46 de zile de consum. Însă persistă temerile legate de o eventuală sistare totală a livrărilor din Rusia, ca răspuns la sancțiuni. Simulările făcute de Uniunea Europeană au demonstrat că, în cazul în care Kremlinul va lua această decizie în luna iulie, până în noiembrie depozitele ar fi umplute până la 71% din capacitate, adică sub ținta de 80%.

Separat, Reuters a dezvăluit că Gazprom din Rusia a invocat o situație de forță majoră în relația cu un mare client european (nenumit) pentru a justifica o eventuală oprire a livrărilor. Sursa agenției nu au exclus că ar putea fi vizat chiar gazoductul Nord Stream 1.

Sursa: Bloomberg

Sursa foto: Sergei Ryjkov | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday