Blocul Național Sindical transmite într-un comunicat de presă că discursul lui Eugen Teodorovici este anti-european și critică propunerea făcută de ministrul Finanțelor privind munca în străinătate. Amintim că ministrul Finanțelor a declarat că  românii care lucrează în străinătate ar trebui să aibă un permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată. ,,Maxim 5 ani și la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a spus Teodorovici.

Sindicatele spun că propunerea lui Teodorovici ,,nu are legătură cu prezentul”: ,,Cu foarte puțin timp înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministrul Teodorovici, ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniștrilor de finanțe din statele membre UE în deplină contradicție cu principiile fundamentale ce stau la baza construcției europene.Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul și viitorul acestui proiect politic de anvergură”.

De asemenea, BNS transmite că clasa politică românească ,,duce un război cu propriul popor”: ,,Propunerea dnului MinistruTeodorovici, care de fapt încearcă să găsească o soluție la uriașul proces migrator românesc, este una specifică clasei noastre politice care duce din  1990 și până în prezent un război cu propriul popor. În loc de Educație și Sănătate de calitate, în loc de locuri de muncă de calitate și bine plătite, în loc de condiții de viață și muncă decente, specifice Mileniului III și unui stat membru al UE, noi propunem, nu numai României, cât și celorlalte state europene, introducerea de restricții. Și nu sunt orice fel de restricții, ci unele ce vizează chiar fundamentul construcției europene. Deviza Ministrului Teodorovici pare a fi în acest caz – dacă cei ce au migrat din România nu vor să se întoarcă în țară de bună voie, atunci să-i obligăm să se întoarcă!”.

,,Introducerea de restricții în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă de către cetățenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcționarea Uniunii. Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă și să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale”, mai notează BNS în documentul citat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday