Potrivit Bitdefender, cercetările au scos la iveală numeroase carențe de securitate, care ar permite unui atacator aflat la fața locului să obțină datele de acces din cloud pentru fiecare dispozitiv vulnerabil și să obțină controlul acestuia, dar și să monitorizeze fluxul de date audio și video din rețeaua locală. 

Bitdefender precizează că a anunțat producătorul dispozitivului menționat despre rezultatele cercetării, iar problema a fost remediată după două săptămâni de la înștiințare.

”Atacurile sunt mai eficiente în rețele precum cele din magazine mici sau din locuințe comune în care trăiesc mai multe familii întrucât permit unei persoane conectate la aceeași rețea Wi-Fi să spioneze conversațiile purtate în preajma dispozitivului vulnerabil”, precizează cercetătorii Bitdefender.

Compania de securitate cibernetică face și câteva recomandări menite să ferească utilizatorii de tentative de spionaj:

  • Înainte de a cumpăra dispozitivul, citiți recenzii ale produsului și aflați opiniile altor utilizatori legate de modul în care funcționează. Verificați frecvența cu care producătorul trimite update-uri și reputația acestuia legată de securitate informatică.
  • Actualizați dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare.
  • Asigurați-vă că toate dispozitivele au parole complexe sau că au fost schimbate cele inițiale.
  • Utilizați o soluție de securitate destinată protecției echipamentelor smart.

”Impunerea prin legislație a unor standarde minime de securitate producătorilor ar aduce un plus de siguranță pentru cei care le cumpără, complet descoperiți în prezent în fața unor atacuri cu grave consecințe asupra vieții private”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

De-a lungul timpului, cercetătorii de la Bitdefender au găsit vulnerabilități în zeci de dispozitive inteligente, precum prize electrice, becuri conectate, sisteme audio smart, routere, încuietori smart, camere pentru monitorizarea bebelușilor și alte tipuri de aparate de supraveghere video.

Previziunile experților arată că peste 45 de miliarde de camere vor fi active până în 2022, iar o mare parte dintre acestea vor fi camere smart.

Sursă alternativă: Bitdefender.

Sursă foto/Bitdefender

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday