Compania germană BioNTech a declarat luni că a început procedurile de dezvoltare a unui vaccin anti-Covid croit specific pentru varianta Omicron, precizând că aceasta este procedura standard în cazul apariției unor noi variante, în timp ce alți cercetători verifică dacă Omicron ocolește sau nu imunitatea dată de vaccinul actual: “Primi pași în crearea unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetarea necesară pentru a evalua dacă va fi nevoie de un nou ser”, se arată în comunicatul BioNTech. 

De altfel, compania a comunicat încă de vineri că a pregătit o procedură prin care, la nevoie, livrarea unui nou vaccin să fie făcută în 100 de zile de la apariția unei tulpini rezistente la actualul vaccin, iar duminică Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus că acest termen este trecut în contractul dintre UE și Pfizer/BioNTech.

Între timp, OMS a avertizat că Omicron prezintă un risc foarte ridicat de transmitere globală, pe măsură ce din tot mai multe state au venit raportări cu cazuri de infectare sau cu suspiciuni investigate. 

Primul caz din Europa a fost identificat în Belgia, vineri. Ulterior, au apărut cazuri în Anglia, Germania, Olanda, iar altele sunt investigate sau au fost confirmate în Cehia, Danemarca, Italia, Portugalia și Scoția. În afara Europei, au fost identificate cazuri în Canada, Israel și Australia.

BioNTech declarase vineri că așteaptă mai multe date de laborator în următoarele două săptămâni pentru a determina dacă este nevoie de un vaccin specific pentru varianta Omicron. Compania rivală Moderna a anunțat, la rândul ei, că lucrează la o reproiectare a vaccinului său anti-Covid pentru viitoarele doze booster.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday