Joe Biden s-a adresat americanilor pentru prima oară de la debutul celei mai grave crize de la alegerea sa. Principalele declarații:

  • Am venit în Afganistan acum 20 de ani cu scopuri clare. Le-am atins. Am scos Al Qaida din Afganistan și l-am prins pe Osama bin Laden. Asta  a fost acum zece ani. Misiunea noastră a fost împotriva terorismul, iar nu să construim o națiune sau o democrație. Azi amenințarea teororistă s-a metastazat în alte țări, în afara Afganistanului. Desfășurăm operații împotriva terorismului în diferite țări, dar fără a avea trupe prezente acolo.
  • Când am venit la putere, Administrația Trump începuse negocierile cu talibanii. Trupele americane deja fuseseră reduse. Alegerea pe care am avut-o de făcut a fost fie să urmez înțelegerea (nr de la Doha, din feb. 2020), fie să trimitem înapoi și mai multe trupe în Afganistan.
  • Îmi mențin ferm decizia de a scoate trupele americane din Afganistan. Dar adevărul este că lucrurile s-au petrecut mult mai repede decât am anticipat. Deci ce s-a întâmplat? Liderii afgani au renunțat la luptă și au fugit din țară, armata afgană s-a prăbușit. Am cheltuit peste o mie de miliarde de dolari, le-am plătit salariile, le-am echipat trupele, le-am acordat suport aerian, le-am dat tot ce aveau nevoie pentru a-și face propriul viitor. Ce nu le-am putut da a fost voința de a lupta pentru acel viitor.
  • Nu cred că un an sau mai mulți ani în care trupele ar fi rămas în Afganistan ar fi schimbat ceva. Nu voi repeta greșeli pe care națiunea noastră le-a făcut în trecut.
  • Am aprobat trimiterea a șase mii de militari, care operează într-o zonă securizată pentru evacuarea personalului american și al aliaților noștri din Afganistan. Le-am transmis un avertisment talibanilor: dacă ne vor ataca trupele sau dacă nu vor permite evacuarea personalului, răspunsul militarilor americani va fi dur.
  • Ceea ce se întâmplă acum se putea întâmpla acum cinci ani, sau peste zece ani.

Marțea trecută, președintele Joe Biden și-a apărat din nou decizia de a retrage ultimii soldați americani până cel târziu pe 31 august, dând asigurări că “acesta nu va fi un nou Saigon”, cu referire la retragerea din Vietnam din 1975. Însă în loc de o retragere ordonată, americanii asistă acum la un dezastru umilitor, ce încheie douăzeci de ani de intervenție militară, cel mai lung război purtat vreodată de Statele Unite.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday