Protestele au loc chiar în timp ce parlamentul dezbate legea care acordă guvernului federal puteri sporite pentru a impune restricții uniforme în țară. Poliția a anunțat pe Twitter că-i va dispersa pe protestatari, deoarece mulți dintre ei nu poartă măști de protecție și păstrează distanța. Au fost scoși în stradă aproape 2.200 de polițiști pentru a gestiona protestul.

Numeroși manifestanți au fost reținuți după ce au atacat forțele de ordine cu sticle, poliția fiind nevoită să folosească gaze lacrimogene. “Pace, libertate, fără dictatură!”, au scandat protestatarii. Ei susțin că măsurile restrictive “subminează valorile consacrate de constituția țării”. În ultimele săptămâni au avut loc demonstrații împotriva legislației în orașe din toată țara.

Cancelarul Angela Merkel a cerut o asemenea lege după ce unele dintre cele 16 state federale ale Germaniei au refuzat să impună măsuri dure, în ciuda înmulțirii rapide a infecțiilor cu coronavirus. Aceasta i-ar da o putere mai mare asupra landurilor, în privința adoptării unor restricții în situațiile de urgență. Dacă este aprobată, orice regiune cu o incidență ridicată a cazurilor Covid va fi obligată să pună în aplicare un set uniform de reguli, stabilite de guvernul federal, indiferent de regimul de restricții decise la nivelul landului.

De exemplu, în cazul în care rata incidenței (din cursul unei săptămâni) depășește 1 la mie pe o perioadă de cel puțin trei zile consecutive, interdicțiile de circulație pe timpul nopții (între orele 21:00 și 5:00) vor intra automat în vigoare, iar magazinele considerate neesențiale (teatre, muzee, grădini zoologice, piscine publice și săli de sport) se vor închide.

Surse alternative: Reuters, Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday