Belgia, Olanda, Austria, România, Bulgaria și Franța au suspendat zborurile dinspre Marea Britanie, ca reacție la depistarea unei noi tulpini de COVID în UK. UPDATE: Macron, Merkel și liderii UE au discutat despre adoptarea unor măsuri coordonate la nivelul blocului comunitar.

Jean Castex, premierul francez, a anunțat că pentru două zile vor fi suspendate toate tipurile de transport între Franța și Marea Britanie, până când un răspuns european coordonat va fi decis. Și Bulgaria a suspendat toate zborurile care vin din UK, până pe 31 ianuarie.

Spania a cerut din partea Uniunii Europene îndrumări care să fie aplicate în toate țările. În acest sens au discutat președintele Franței Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Angela Merkel, președinta Comisiei Europene Urusula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel.

Știrea inițială

Olanda a fost prima țară care a luat decizia, în cursul dimineții, după depistarea a “cel puțin un caz” de infectare cu varianta de coronavirus despre care se crede că se răspândește cu 70% mai repede. Guvernul olandez a anunțat că anulează, cel puțin până la începutul anului viitor, toate zborurile care vin din Regatul Unit, la recomandarea agenției naționale pentru sănătate. La fel a făcut și Austria. Belgia a anulat toate zborurile și legăturile cu trenul din ziua de luni, în așteptarea clarificării situației epidemiologice și a anunțat că va reevalua decizia.

Ministrul italian al Afacerilor Externe a declarat că Italia va adopta măsuri similare: ”Prioritatea noastră este sănătatea compatrioților”. Cehia a anunțat măsuri de carantină strictă pentru persoanele care vin din țara insulară.

Un oficial german din Ministerul Sănătății a precizat pentru AFP că guvernul plănuiește interzicerea zborurilor dinspre Regatul Unit și Africa de Sud, unde a fost, de asemenea, detectată o nouă tulpină.

Deocamdată, cei care vin din Marea Britanie în România nu trebuie să stea în carantină, dar INSP monitorizează situația și este posibil ca guvernul să reconsidere

Surse alternative: BBC, Financial Times, Sky News, Reuters, BFM TV.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday