Salariații din Belgia vor putea în curând să opteze pentru un program de munca de patru zile pe săptămână, ca urmare a unui set de reforme pe piața muncii, anunțat astăzi. De asemenea, proiectul aprobat de guvernul de coaliție de la Bruxelles va permite angajaților să întrerupă lucrul atunci când trebuie să stea peste program, fără a putea fi sancționați în vreun fel de angajator.

În plus, noua legislație prevede clar că angajații, atunci când sunt în timpul liber, pot alege să nu răspundă mesajelor sau apelurilor telefonice care au legătură cu locul de muncă, fără teama de a fi sancționați. În schimb, orice angajator va putea să introducă mai ușor programul de muncă pe turele de noapte, fără a mai avea nevoie de acordul tuturor sindicatelor.

Scopul este de a oferi oamenilor și companiilor mai multă libertate de a-și aranja timpul de lucru”, a declarat prim-ministrul Alexander De Croo, marți, la Bruxelles. Guvernul a introdus, de asemenea, noi reguli pentru persoanele care efectuează livrări de mâncare sau bunuri și pentru cei care efectuează transport de persoane prin intermediul unor aplicații. Astfel, aceștia vor fi recunoscuți ca angajați, indiferent de titulatura specificată în contract.

Noul plan face parte din strategia guvernului de a stimula tinerii să se angajeze în țară, ca parte a unui plan mai amplu privind organizarea sistemului de pensii, astfel încât acestea să nu fie nevoite să scadă în viitorul apropiat.

Sursă: Euronews.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday