Protestele durează deja de o săptămână în Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, dar care a primit un regim special în urma Brexitului, pentru a nu reimpune frontieră fizică cu Republica Irlanda (parte a UE).

Autobuzul incendiat și protestele din Belfast de miercuri au avut loc în zona unioniștilor probritanici, nemulțumiți de controalele vamale impuse între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit. Un grup de protestatari mascați au deturnat un autobuz și i-au dat foc, iar 41 de polițiști au fost răniți după ce au fost atacați de mulțime cu pietre.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că este “profund îngrijorat” de evenimentele din Irlanda de Nord, chemând părțile la dialog.

Violențele de miercuri seara au avut loc lângă Shankill Road, în vestul Belfastului, lângă un așa-numitul “zid de pace” care separă zonele unioniștilor britanici, de cele ale naționaliștilor irlandezi.

Liderii celor mai mari partide politice din Irlanda de Nord, Sinn Fein și Partidului Unionist Britanic, au condamnat violențe, în special deturnarea autobuzului și atacul asupra unui reporter al ziarului Belfast Telegraph. “Aceste acțiuni nu reprezintă unionismul sau loialismul. Sunt o rușine pentru Irlanda de Nord”, a scris liderul Partidului Unionist Britanic, Arlene Foster, într-o postare pe Twitter.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday