Presa ucraineană și publicația de limbă rusă Meduza citează mai multe surse bieloruse, care au raportat explozii, duminică dimineața, pe aerodromul militar Machulishchi. Potrivit acestora, o aeronavă-radar A-50 (echivalentul rusesc al AWACS) a fost avariată, într-un moment în care autospecialele de deszăpezire curățau pistele aeroportului. Nu este clar dacă explozia (sau exploziile) ar fi survenit accidental sau dacă este vorba de un sabotaj, dar publicațiile de opoziție bieloruse vorbesc despre o acțiune a partizanilor din Belarus, în timp ce o parte a corespondenților militari ruși cred că aerodromul a fost atacat de drone.

După incident, localnicii au scris pe rețelele de socializare despre o mare concentrare de soldați și polițiști în apropierea aerodromului militar, precum și faptul că un elicopter a survolat zona pentru mai mult timp.

Ulterior, unul dintre liderii opoziției din Belarus a confirmat pe Twitter că atacul a fost realizat cu drone de doi militanți bieloruși, care imediat după aceea au părăsit țara. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente. Ministerele Apărării din Belarus și din Federația Rusă nu au comentat situația.

Surse: PravdaUA, Meduza

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday