“Conducerea Națională Anticriză” este un grup politic care reunește opozanții guvernului din Belarus, aflați în exil. Organizația a lansat un raport preliminar despre rolul jucat de executivul bielorus în deportarea minorilor din teritoriile ucrainene ocupate de militarii ruși. În document, se arată că 2.150 de copii ucraineni, inclusiv orfani cu vârste cuprinse între șase și 12 ani, au fost duși în așa-zise tabere de recreere și sanatorii din Belarus.

Organizația scrie că un prim transport de copii din regiunea ocupată Donețk a avut loc pe 5 și 6 septembrie 2022, urmând ca alte două grupuri să plece la finalul lunii septembrie și la jumătatea lui octombrie. Alte curse au avut loc în aprilie și mai 2023: “Lukașenko a ordonat personal transferurile de orfani în Belarus și a facilitat sosirea lor prin sprijin financiar și organizatoric”, mai scrie grupul de opozanți.

Anul trecut, fostul procuror general al Ucrainei a declarat pentru Reuters că au existat cazuri de deportări ilegale de minori în Rusia și Belarus. Agenția de presă a cerut din nou un punct de vedere din partea instituției, însă nu a primit un răspuns. Nici Administrația Prezidențială din Belarus nu le-a răspuns jurnaliștilor la întrebările pe acest subiect.

Ucraina susține că aproape 20 de mii de copii au fost luați ilegal din Ucraina și duși în Rusia, de când a început războiul, și că unii dintre ei au fost deja adoptați acolo. Tocmai pentru aceste fapte, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, și al Mariei Lvova-Belova, ombudsmanul pentru drepturile copilului din Rusia.

Iulia Ioffe, specialist în drepturile copilului și profesor-asistent la University College London, arată că este foarte probabil ca Belarus să încalce Convenția privind Drepturile Copilului, dacă acuzațiile aduse de “Conducerea Națională Anticriză” se dovedesc a fi adevărate. Tot ea spune că Belarus s-ar putea face vinovată și de crime împotriva umanității, dacă vor exista suficiente dovezi că a deportat copii în mod sistematic.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday