Imaginile au fost publicate de compania Maxar Technologies, care precizează că au fost surprinse pe parcursul acestei săptămâni. În contextul exercițiilor care urmează să înceapă săptămâna viitoare, între 10-20 februarie, NATO a menționat că este cea mai mare desfășurare militară de după Războiul Rece.

Potrivit Maxar, în imagini pot fi observate rachete SS26 Iskander, unități militare înarmate cu lansatoare de rachete multiple, avioane de vânătoare Su-25 (foto mai sus) sau sisteme de apărare anti-aeriană S-400. Fotografiile au fost făcute deasupra a trei locații, în apropiere de Yelsk, Rechitsa și Luninets, toate la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

Reamintim, SUA estimează că nivelul pregătirilor militare ale Rusiei, în vederea unei eventuale invazii, a ajuns la 70%. Rusia a mobilizat peste o sută de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina. În ceea ce privește momentul unei invazii, nivelul maxim de îngheț care ar permite tranzitul mecanizat off-road al unităților militare ruse este așteptat în jurul datei de 15 februarie, potrivit oficialilor americani.

Unul dintre consilierii președintelui Ucrainei a declarat, după publicarea acestor imagini, că țara sa este pregătită, alături de aliați, pentru orice scenariu, afirmând totodată că șansele de pace sunt mai mari decât probabilitatea unui război cu Rusia: “Situația este complet sub control. Într-un fel sau altul, nu reducem activitatea diplomatică, pentru a asigura o detensionare durabilă și cu drepturi depline”. În acest weekend, primele trupe militare americane au ajuns în Polonia, așa cum a anunțat Pentagonul la începutul săptămânii.

Sursă alternativă: CNN

Foto: Maxar Technologies

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday