Autoritățile financiare au intervenit în ultima perioadă pentru a sprijini moneda în timpul amplelor proteste față de realegerea președintelui Alexander Lukașenko.

Rubla bielorusă a atins un minim istoric în august. Reuters notează că moneda și-a revenit ușor ulterior, dar valuta de vânzare la casele de schimb și la bănci se găsește mai greu, după ce oamenii s-au grăbit să-și retragă economiile în ruble bieloruse și să le vândă.

Belarus trebuie să plătească 1,6 miliarde de dolari în contul datoriilor externe în valută, până la sfârșitul acestui an. Ministrul Finanțelor a precizat că țara va începe discuții cu Rusia, principalul creditor, pentru restructurarea datoriilor. Economia Belarus este dependentă de Moscova și funcționează datorită importurilor subvenționate de petrol și gaze, fapt ce oferă Rusiei un puternic instrument de presiune politică. Analiza pe larg poate fi citită aici.

Protestele din țară au continuat săptămână de săptămână. Ieri (6 septembrie), zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Minsk, iar poliția a arestat peste 600 de persoane.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday