Primul medicament dovedit că reduce moartea din cauza Covid-19 nu este un medicament nou și scump, ci un steroid vechi și ieftin, scrie Fergus Walsh un cunoscut corespondent al BBC pentru domeniul medical.  Dexametazona a fost folosită încă de la începutul anilor 1960 pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă și astmul. 

O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford a testat dexametazona pe aproximativ 2.000 de pacienți cu Coronavirus, administrându-le tablete orale celor care aveau o formă mai ușoară a bolii (sub administrare de oxigen) și injecții intravenoase celor care au făcut o formă mai gravă (aflați pe ventilatoare mecanice). A constatat că riscul de deces a scăzut cu o treime pentru pacienții în stare gravă, iar pentru cei cărora li se administra oxigen incidența decesului a scăzut cu o cincime.

Experții din Marea Britanie spun că tratamentul cu acest tip de steroizi în doze mici reprezintă un progres major în lupta împotriva virusului mortal. Estimarea lor este că, dacă medicamentul ar fi fost administrat de la începutul pandemiei în Marea Britanie, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți (în prezent sunt 41 de mii de decese-n.r.). El este ieftin și, fiind cunoscut de mult timp, este disponibil peste tot în lume.

Cercetătorul principal Prof. Martin Landray , a declarat pentru BBC: “Există un beneficiu foarte clar. Tratamentul durează până la 10 zile și costă aproximativ 5 lire sterline pe pacient. Deci, în esență, costă 35 de lire sterline pentru a salva o viață. Iar dexametazona este un medicament disponibil la nivel global.

    Prof Landray a precizat că dexametazona nu pare să ajute persoanele care fac o formă mai ușoară a bolii COVID-19, ci doar pe cele care dezvoltă dificultăți de respirație. Nu recomandă cumpărarea lui și administrarea fără aviz medical, ci doar, atunci când este cazul, în cadrul unui spital.

    Articol integral BBC (în limba engleză)

    Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

    Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

    Susține echipa Biziday