Nigeria, care acum zece ani înregistra mai mult de jumătate dintre cazurile mondiale, este ultima țară din Africa în care poliomielita sălbatică a fost eradicată. În Nigeria nu s-a mai înregistrat un caz de poliomielită de trei ani, anunța OMS pe 21 august.

Totuși, în fiecare an, sute de persoane din Africa sunt încă infectate cu virusul poliomielitic derivat din vaccin, care poate infecta oamenii în zonele în care există doar o vaccinare parțială. Cazurile de poliomielită cu tulpinii derivate din vaccin, care au aceleași simptome ca și cele sălbatice, au crescut la 320 anul trecut, de la 68 în 2018, și ar putea crește din nou în 2020, deoarece multe campanii de vaccinare au fost întrerupte pe timpul pandemiei de coronavirus. Conform BBC, până acum, au fost înregistrate 177 de cazuri de infectare cu virusul polio derivat din vaccin.

Poliomielita este o boală virală, extrem de contagioasă, care poate provoca paralizie, dificultăți respiratorii și în cazuri grave chiar moartea bolnavului. Se răspândește de la om la om, de obicei prin apă contaminată. Copiii cu vârste mai mici de 5 ani sunt cei predispuși la a contracta această boală.

Acum 25 de ani, mii de copii din Africa au paralizat din cauza virusului. În 1996, peste 75 de mii de copii din toate țările de pe continentul african erau afectați de virus. În prezent, boala pentru care nu există tratament mai este întâlnită în Afganistan și Pakistan. Totuși, vaccinarea protejează copiii împotriva bolii pentru tot restul vieții.

Campania de vaccinare din Nigeria a implicat un efort uriaș pentru a ajunge în locuri îndepărtate și periculoase, controlate de militanți violenți. Unele dintre cadrele medicale implicate în procesul de vaccinare au fost ucise de grupările rebele.

Două din cele trei tulpini de virus poliomielitic sălbatic au fost eradicate în întreaga lume. Africa urmează să fie declarată liberă de ultima tulpină sălbatică. Peste 95% din populația Africii a fost acum imunizată. Aceasta a fost una dintre condițiile pe care Comisia regională de certificare a Africii a stabilit-o înainte de a declara continentul liber de poliomielita sălbatică.

Surse: BBC, New York Times, OMS.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday