Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 21 decembrie 2012 – 07 aprilie 2015, Nicolae Bănicioiu (ministrul al Tineretului și Sportului la acea vreme) ar fi primit o sumă totală de aproximativ 1,3 milioane de lei de la un om de afaceri cu titlu de dividente aferente anului 2013, distribuite de firme care comercializau bunuri către spitalele publice și insitutele din România.

În schimb, fostul ministru ar fi promis că își va exercita infuența dobândită prin funcția pe care o deținea în Guvernul Ponta pentru a-l determina pe ministrul Sănătății de atunci (Eugen Nicolăescu – PNL) să mențină anumite persoane la conducerea a cinci spitale publice și institute din municipiul București și județul Ilfov, aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile.

DNA mai arată că Băniciouiu era acționar printr-o altă persoană (folosită ca paravan) în cele două firme și încasa direct banii din dividende, chiar dacă documentele erau semnate de altcineva. A încasat astfel fraudulos direct de la casierie suma de 1.292.122 lei, prin asociații săi, acum martori ai DNA.

Ulterior, când a devenit chiar el ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul complicei inculpată persoană fizică, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014, pentru același trafic de influență, dar și pentru alocarea unor finanțări spitalelor publice respective, care apoi făceau achiziții de la firmele deținute indirect de Bănicioiu.

Totodată, în data de 06 iunie 2016, față de refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, inculpatul, prin intermediul complicei ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din două firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociată doar în una dintre acestea. În anul 2018 ar fi fost încasată de către complice, de la una dintre cele două societăți, suma totală de 806.447 lei reprezentată de dividende aferente anului 2015, a mai transmis DNA.

DNA a dispus reținerea unui apartament din Spania, a unui loc de parcare din municipiul București, a părților sociale deținute în societăți comerciale și a sumelor de bani din conturi aparținând inculpatului Bănicioiu Nicolae, respectiv asupra unor sume de bani și acțiuni aparținând complicei persoană fizică.

Bănicioiu și-a pierdut funcția de ministru al Sănătății, odată cu tot guvernul Ponta, în urma incendiului de la Colectiv, din 2015.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday