În România sunt 1.400 de companii de stat, din care 200 sunt controlate direct de Guvern, conform Băncii Mondiale. Potrivit acesteia, companiile de stat din România sunt mult mai puţin productive decât cele private.

“Controlul de stat este evident cu precădere asupra companiilor din sectoare cheie. Cu aproximativ 1.400 de companii de stat operaţionale, dintre care aproximativ 200 sunt majoritatea controlate de guvern, sectorul SoE (companii de stat din sectoare cheie) al României este cel mai mare din UE în ceea ce priveşte numărul de companii”, potrivit studiului.
Companiile de stat din România sunt mai puţin productive decât cele private, iar faptul că firmele private achiziţionează produse şi servicii de la companiile de stat afectează eficienţa în sectorul privat.
Asistăm la un mediu de afaceri incert, la alocarea greşită a resurselor întreprinderilor de stat şi la utilizarea insuficientă a fondurilor Europene. Guvernanţa corporativă slabă a Societăţilor Comerciale conduce la ineficienţe enorme, unele companii generând pierderi mari.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday