Instituția financiară a Uniunii Europene a promis că va renunța la prevederile care îi permit să împrumute sume de bani firmelor de petrol și gaze, în ciuda interdicțiilor de finanțare a proiectelor bazate pe arderea de combustibili fosili.

Deoarece suntem una dintre băncile principale multilaterale care susțin acțiunile benefice în contextul crizei climatice, urmărim să ne extindem și mai mult ambițiile în acest sens. În general, BEI nu va mai finanța proiecte standard de reducere a emisiilor de dioxid de carbon ale corporațiilor cu emisii deja ridicate, dacă aceste companii continuă să opereze sau să investească în activități și proiecte care nu sunt în concordanță cu prevederile Acordului climatic de la Paris”, a comunicat instituția financiară a UE.

Asta înseamnă că, începând de anul viitor, BEI nu va mai împrumuta finanțare companiilor poluante nici chiar pentru reducerea emisiilor de carbon. Spre exemplu, o companie petrolieră care dorește să își finanțeze proiectele de dezvoltare a energiei eoliene nu va mai beneficia de împrumuturile Băncii Europene.

Potrivit The Guardian, decizia va afecta în jur de 50 de companii și întreprinderi din sectorul public, care reprezintă aproximativ 10% dintre beneficiarii fondurilor Băncii Europene de Investiții.

Banca Europeană de Investiții (BEI), care este operațională în 160 de țări, a anunțat în 2019 că va renunța treptat (în termen de doi ani) la acordarea de împrumuturi pentru finanțarea acestor proiecte, pe măsură ce urmărește să devină o instituție financiară verde, sub descrierea de “bancă climatică”. 

Sursa: The Guardian

Sursa Foto: Biletskiy / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday