La viitoarele ședințe ale Consiliului guvernatorilor, va fi oportună normalizarea suplimentară a ratelor dobânzilor, transmite Banca Centrală (BCE) într-un comunicat de presă. La începutul anului, instituția și-a asumat o țintă pe termen mediu de 2% pentru inflație. 

Eurostat a calculat o inflație de 8,6% în luna iunie pentru Zona Euro. Astfel, majorarea de astăzi devine, scrie Reuters, necesară, cu riscul de a încetini creșterea economică a blocului comunitar.

Imediat după anunțul Christinei Lagarde, euro a început să se aprecieze în raport cu dolarul american, cu care ajunsese la paritate în ultimele zile. Aprecierea dolarului ajută SUA în lupta cu inflația, pentru că produsele vândute pe alte piețe devin mai scumpe, dar îngreunează viața partenerilor comerciali, întrucât mărfurile denominate în dolari devin mai scumpe când prețul lor este convertit în euro.

Totodată, în încercarea de a amortiza impactul creșterii costurilor îndatorării, BCE a dezvăluit și un nou instrument care îi va permite să cumpere obligațiuni atunci când pe piață apar diferențe nejustificate ale costurilor de îndatorare între cele 19 țări din Zona Euro.

Între factorii de decizie ai Băncii nu a existat un consens în ultima perioadă, unii dintre ei considerând intervenția întârziată, iar alții fiind de părere că decizia va amplifica o posibilă recesiune. În SUA, Rezerva Federală a operat deja trei majorări, ultima chiar de 0,75 de puncte procentuale.

Surse alternative: Comunicatul BCE, Reuters

Sursă foto: Noppasin Wongchum | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday