Consiliul guvernatorilor al BCE, întrunit la Frankfurt, a decis să majoreze dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, chiar dacă economiștii au redus previziunile privind creșterea economică din Zona Euro. Nivelul actual al dobânzii, de 4%, este cel mai mare înregistrat în Zona Euro.

Decizia consiliului este cea mai importantă din ultimul an. Unii membri nu au fost de acord cu această nouă creștere, aducând ca argumente creșterea economică slabă, încetinirea creditării bancare și scăderea inflației. Alți membri, însă, au considerat că inflația este încă prea mare.

Totuși, BCE a semnalat că, probabil, politica de înâsprire a dobânzilor s-a încheiat. Economiștii se așteaptă ca această mișcare de înăsprire să fie ultima a BCE și anticipează acum o pauză lungă, urmată de reduceri de dobândă în a doua jumătate a anului viitor.

Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele cheie ale dobânzilor BCE au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor avea o contribuție substanțială la revenirea cât mai rapid a inflației la nivelul țintă”, a transmis BCE.

Săptămâna viitoare, Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei se vor se vor întruni pentru a lua o decizie privind ratele dobânzilor. Mulți economiști prevăd că marile bănci centrale se apropie de finalul ciclului de creștere a ratelor, deoarece inflația este în scădere, în timp ce creșterea economică încetinește sub presiunea costurilor mai mari ale împrumuturilor.

Inflația din Zona Euro a scăzut deja de la un vârf de 10,6% anul trecut la 5,3% în august. Analiștii estimează că inflația va continua să scadă, deși nu va atinge ținta de 2% a BCE până în 2025.

Sursă: Financial Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday