Prețurile petrolului Brent vor atinge 90 de dolari/baril în primul trimestru al anului, apoi la 95 de dolari în al doilea trimestru, până la 100 de dolari în jumătatea a doua a anului, estimează analiștii Goldman Sachs. De asemenea, se așteaptă să urce chiar și la 105$ în 2023, în condițiile în care prognoza anterioară arăta că nu va depăși 85 de dolari.

De altfel, încă de azi, cotațiile petrolului european au ajuns la 87 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din ultimii șapte ani, pe fondul atacurilor rebelilor pro-iranieni asupra capitalei Emiratelor Arabe. Analiștii au adăugat faptul că piața petrolului va rămâne într-un “deficit surprinzător de mare”, în condițiile în care este de așteptat ca cererea să nu fie afectată de Omicron ca în celelalte valuri ale pandemiei, iar cantitățile livrate să nu țină pasul cu cererea. Goldman Sachs se așteaptă ca până în vară, stocurile din statele OECD să ajungă la cel mai scăzut nivel din anul 2000 până în prezent, iar capacitatea de livrare a OPEC+ să încetinească și ea. 

Înainte de pandemie, cererea globală de petrol era de aproximativ 100 de milioane de barili pe zi, iar acum, GS estimează că aceasta va ajunge la aproximativ 102 milioane în 2022.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday