Avocatul Poporului a avut astăzi o întâlnire cu liderii USR, care i-au solicitat să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu ultima ordonanță de urgență care modifică Legile Justiției. Victor Ciorbea a anunțat că analizează „în mod serios și alert” ordonanța și că urmează să ia o decizie, însă nu a precizat o perioadă de timp în care ar putea lua o decizie. „I-am dat drumul la analiză deja și Dumnezeu a făcut lumea în șase zile, în a șaptea s-a odihnit”, a declarat Ciorbea.

Acesta a mai spus că așteaptă argumente de la Parchetul General, instanțe și Adunările Generale ale procurorilor: „Dacă doresc și consideră că nu-i prea jignitor pentru domniile lor să ne transmită argumentele și Parchetul General, și instanțele, și Adunările Generale ale procurorilor”.

Principalele declarații:

USR au depus un memoriu prin care aduc diverse argumente referitoare la neconstituționalitatea OUG 7 și 8. Unii au subliniat și oral, în prezentări, care ar fi principalele motive pentru care consideră că aceste OUG ar fi neconstituționale. Sigur că am folosit acest prilej pentru a le spune două lucruri care îmi stau pe inimă. Unul cred că vă interesează.

Primul: Evident că mă supără faptul că 95% din activitatea instituției este complet ignorată. Activitatea celor șase domenii de activitate. De la drepturile omului, minorităților, cultelor religioase, drepturile familiei, pensionarilor, persoanelor cu handicap, drepturile copilului, Armată, Justiție, Poliție, penitenciare, munca, protecția socială…

Al doilea aspect: Mai sunt două luni și două săptămâni până se împlinesc cinci ani de când am depus jurământul. E posibilă prelungirea mandatului cu 2 două zile, două săptămâni, două luni, până va fi numit un nou Avocat al Poporului. E posibilă și reînnoirea mandatului.

Puneți-vă în mișcare #Rezist și veți găsi pe cineva care să corespundă cerințelor. Am început cu cei doi-trei oameni de la serviciul contencios, pentru că a fost prevăzută creșterea cu 10 oameni, dar nu a intrat în vigoare.

Dacă doresc și consideră că nu-i prea jignitor pentru domniile lor să ne transmită argumentele și Parchetul General, și instanțele, și Adunările Generale ale procurorilor.

Și încă un aspect. S-a lansat dezbaterea că ar putea fi vorba despre un conflict juridic de natură constituțională. Nu am făcut o analiză ca să vă spun dacă e caz de excepție de neconstituționalitate sau conflict juridic de natură constituțională sau nu e cazul să ridicăm nicio excepție. I-am dat drumul la analiză deja și Dumnezeu a făcut lumea în șase zile, în a șaptea s-a odihnit.

Eu nu cred că vreun parlamentar din Opoziție a spus că se pune presiune pe Avocatul Poporului. Nimeni nu poate pune presiune. Analizăm într-un ritm alert. Nu-mi cereți definiții, vi le trimit la subsol.

S-ar putea să însemne două luni și două săptămâni și vă spun la revedere. Sau se dă drumul la declanșarea operațiunii solicitate de PNL și veți fi și mai fericiți.

Vreau să analizăm situația. Rog pe cei interesați și de la Parchet și de la Adunări… Să ne aducă argumente.

OUG 114 este destul de serios analizată de coaliția de guvernare.

Sunt aspecte mult prea tehnice, și chestiunile legate de ROBOR și asupra cărora nu ne-am grăbit să ne băgăm noi în povestea asta, înaintea specialiștilor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday