Avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE), Michal Bobek, a dat publicității un comunicat în care arată că înființare Secției Speciale (SIIJ) în absența unor garanții suficiente împotriva imixtiunii politice în Justiție este contrară legislației UE, potrivit unui comunicat al instituției.

Avocatul general arată că înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (denumită în continuare „SIIJ”) trebuie să corespundă unei justificări deosebit de importante, transparente și reale. Odată îndeplinit acest criteriu, este în plus imperativ ca compunerea, organizarea și funcționarea unei asemenea secții să se conformeze unor garanții de natură să evite riscul unor presiuni exterioare asupra puterii judecătorești.

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiție. Misiunea avocaților generali este de a propune Curții, în deplină independență, o soluție juridică în cauza care le este atribuită. Judecătorii Curții vor delibera și vor emite o hotărâre în legătură cu înființarea SIIJ.

Comunicatul integral al CJUE

CP200114RO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday