Prețul de pornire pentru avionul Rombac “Super One-Eleven”, folosit de Nicolae Ceaușescu pentru zborurile oficiale în perioada 1986-1989, este de 25 de mii de euro.

Modelul ROMBAC 1-11 (sau Rombac One-Eleven) este singurul avion de pasageri construit în România, iar primul zbor oficial a fost executat în toamna anului 1982 de pe aeroportul Băneasa, în fața întregii conduceri a statului român. Zborul inaugural cu pasageri avut loc un an mai târziu, în ianuarie 1983, pe ruta București-Timișoara, iar prima cursă externă a acestui aparat a fost efectuată în martie același an pe ruta București-Londra. România devenea, astfel, primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate în țară la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

Pentru același preț de pornire este scos la licitație și avionul prezidențial “Negrești”, folosit pentru zborurile prezidențiale în timpul primului mandat al președintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989. Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur.

Vânzarea face parte din procesul de lichidare a a fostei întreprinderi de stat Romavia. Piesele scoase la licitație joi, 27 mai, ora 18:30, în cadrul licitației „All-Star Game”, pot fi vizionate începând de astăzi fie în catalogul online al licitației,  fie fizic pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday