Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, a fost emis un cod galben, pentru perioada 23 – 24 ianuarie 2019, în regiunile centrale și nord-estice ale Ucrainei, pentru căderi semnificative de precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și intensificări ale vântului.

În regiunile Vinița, Jitomir, Kiev, Cernihiv, Cerkasî, Kirovograd, Poltava, Sumî, Harkiv și Lugansk vor fi căderi de ninsoare însemnate, cu depunerea unui strat de zăpadă, în unele locuri de până la 20 de cm, precum și vânt cu viteza la rafale de 15-20 m/s.

În regiunile Dnipropetrovsk și Donețk sunt așteptate precipitații mixte și vânt puternic, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, cu probabilitatea trecerii la ploaie, ceea ce va determina apariția poleiului și a formării gheței pe carosabil. Circulația autovehiculelor pe unele șosele va fi îngreunată ca urmare a depunerii de straturilor de zăpadă și gheață.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 și +380445009935, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanență ale Ambasadei României în Ucraina: +380936252717; Consulatului General al României la Cernăuți: +380932709260; Consulatului General al României la Odessa: +380955412788; Consulatului României la Solotvino: +380682140918.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://kiev.mae.ro, http://odessa.mae.ro, http://solotvino.mae.ro, http://cernauti.mae.ro, https://consularprotection.eu, www.meteoalrm.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday