Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie și Hidrologie local, în perioada 4-5 ianuarie, 15 regiuni vor fi afectate de căderi însemnate de precipitații sub formă de ninsoare, însoțite de vânt puternic. 

Au fost emise un cod Portocaliu de vânt puternic în regiunea Sliven, în care vântul va sufla în rafale de până la 30 m/s, un cod Portocaliu de precipitații sub formă de ninsoare, însoțite de vânt puternic, în regiunea Burgas (vântul va sufla în rafale de până la 30 m/s viscolind stratul de zăpadă, fapt ce va determina apariția troienelor; stratul de zăpadă va avea grosimea prognozată de 10-15 cm) și coduri Galbene de ninsori și vânt puternic în regiunile Dobrici, Varna, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smolian, Haskovo, Kârdjali, Yambol,  Montana, Vrața, Loveci și Gabrovo. 

MAE precizează că se recomandă ca șoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulația pe drumurile publice în condiții de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară și indicațiile/semnele organelor de control aflate la fața locului.

Este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse, în condiții de viscol puternic. Se pot obține informații despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informații despre starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA (n.a. în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției ,,Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul local de telefon 070013020.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday