Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență anunță noile măsuri menite să țină sub control răspândirea coronavirusului. “Membrii Guvernului și oficialii de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.”

Comitetul a aprobat noi norme privind:

  • relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;
  • relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;
  • relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;
  • definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;
  • aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critic
  • restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

Totodată, Administrația Națională a Penitenciarelor a fost abilitată să inițieze un proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară, iar în cazul personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă s-a luat decizia instituirii măsurii de izolare preventivă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.

Până în prezent, au fost deschise 33 de dosare penale persoanelor care au încălcat regimul de izolare sau au mințit în legătură cu țara din care au venit. Acestea riscă până la doi ani de închisoare.

Reamintim că numărul total de cazuri de infectare a depășit 100, în România, după ce trei liberali au fost confirmați cu coronavirus, ceea ce înseamnă intrarea în Scenariul III: „în spitale se va introduce triajul pacienților, iar cazurile de coronavirus vor avea prioritate. Spitalele de boli infecțioase vor trata doar pacienții cu coronavirus, iar ceilalți bolnavi vor fi treptat redirecționați către alte spitale.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday