UPDATE 19.30: Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova anunță că spațiul aerian a fost închis deoarece, în jurul orei 12:30, Ministerul moldovean al Apărării a recepționat o informație precum că în spațiul aerian al Republicii Moldova, în zona orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic. Soroca se află la granița cu Ucraina.

Pentru moment nu există confirmare directă că a fost vorba despre același balon pe care l-a depistat și Ministerul român al Apărării în sud-estul României, însă cele două au fost depistate la aceeași oră, 12:30.

“Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian”, mai transmit autoritățile moldovene, care precizează că spațiul aerian a fost redeschis aproape de ora 15.

UPDATE 15.15: Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a informat că spațiul aerian a fost redeschis, la ora 14.47. Precizează că în jurul orei prânzului, a fost emisă o notificare NOTAM de închidere temporară a spațiului. Autoritatea a anunțat că va revenii cu detalii suplimentare.

UPDATE 14.45: Pe siteul de urmărire a traficul FlightRadar este vizibilă o aeronavă americană RC-135W Rivet Joint, specializată în supraveghere la mare distanță. Traseul acesteia indică faptul că ea patrula deasupra Poloniei, dar a fost redirecționată deasupra României. A coborât de-a lungul graniței cu Republica Moldova, a întors deasupra județului Constanța și se întoarce de-a lungul frontierei, în interiorul spațiului aerian al României (și al NATO).

Într-un mesaj postat pe Facebook, compania de stat Air Moldova informează că spațiul aerian al țării a fost închis, fără a detalia. Informația a fost confirmată pentru Unimedia, de către Rodica Rusu, purtătoarea de cuvânt a Aeroportului Internațional Chișinău.

Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor. Orarul planificat astăzi va suferi modificări. Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md. Vom reveni cu informații!”, precizează compania.

Reamintim că ieri, Maia Sandu a acuzat Rusia că vrea schimbarea “puterii legitime de la Chișinău”. Șefa statului spunea că planul rușilor presupune “acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Conform unor canale de Telegram, spațiul aerian al țării va rămâne închis până la ora 16. Nu este clar dacă închiderea spațiul aerian are legătură cu afirmațiile de ieri ale Maiei Sandu.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday