Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra concursurilor și ofertelor fictive care apar pe rețelele de socializare, postate de către atacatori pentru a accesa date personale ale utilizatorilor, pretinzând că sunt conturi ale unor companii cunoscute. Autoritățile recomandă verificarea sursei acestor campanii promoționale, evitarea furnizării de date personale sau financiare, dar și a descărcării sau accesării unor link-uri nesecurizate, deoarece există pericolul infectării cu viruși malware și al fraudei online.

Una dintre metodele folosite de atacatori pentru a populariza capcane de tip #phishing sau #scam implică lansarea unor noi conturi de social media sau chiar grupuri pe aceste platforme, care copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute. Raportați astfel de pagini/grupuri pentru fraudă! Pe aceste pagini sau grupuri, infractorii cibernetici publică postări cu site-uri de phishing și oferte promoționale închipuite, precum această ‘oportunitate’ de a câștiga un laptop. În plus, atacatorii se folosesc de conturi false de utilizator pentru a insera comentarii la respectivul post, care să genereze încredere și să activeze curiozitatea potențialei victime”, transmit specialiștii. 

Experții în securitate cibernetică atrag atenția asupra faptului că pagina de Facebook în cauză are denumirea Emag Fans, nu eMAG și are doar puțin peste 3.000 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online de anvergura eMAG. Link-ul din postare duce către un site care nu poate fi un canal de comunicare oficial al eMAG: sites.google[.]com/view/officialemagfans, iar textul postării este unul care nu respectă rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă.

Evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii! Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri. Evitați totodată descărcarea și instalarea de software din astfel de surse, precum și abonarea la anumite servicii propuse. Vă puteți infecta cu malware sau abona la servicii cu suprataxă despre care nu aveți cunoștință“, mai recomandă autoritățile.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday