Astfel, în loc de întocmirea ”listei țărilor din zona galbenă”, care a funcționat până acum, autoritățile vor întocmi o listă cu trei zone:

  • verde – unde rata de incidență în ultimele 14 zile a fost de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori
  • galbenă – unde rata este cuprinsă între 1,5 și 3 cazuri la mie
  • roșie – unde incidența depășește 3 cazuri la mie

Persoanele care vin din zona verde nu intră în carantină. Cei care vin din zonele galbenă și roșie intră în carantină, dar pot ieși din după zece zile, dacă în a opta zi au rezultat negativ la un test Covid și nu prezintă simptome asociate bolii. Dacă sunt vaccinați, aceștia din urmă nu mai intră în carantină, așa cum a explicat Raed Arafat după ședința de guvern din această seară.

Totodată, sunt exceptați și cei care vin din statele incluse pe lista galbenă, care prezintă un test PCR cu rezultat negativ, realizat cu maximum 72 de ore înainte.

Față de lista anterioară, nu au fost introduse state noi pentru care se impune carantina, dar au fost scoase Kosovo, Monaco, Iordania, Azerbaidjan, Ecuador, Bermuda și Curacao.

În hotărârea de modificare a metodologiei, sunt enumerate și categoriile de persoane exceptate de la măsura carantinării, dar Comitetul pentru Situații de Urgență precizează că persoanele care sosesc din India nu pot fi exceptate, dată fiind situația epidemiologică din statul respectiv.

Hotărârea CNSU:

Hotarare CNSU Nr 28 Din 14 05 2021 Modificare HCNSU 9

Noua listă de încadrare a țărilor:

Anexa Nr 1 Lista State Cu Risc Epidemiologic Ridicat 14.05.2021

Sursa foto: Anthony Kind/Unsplash.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday