Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunţat că doza booster (doza trei în cazul Pfizer, Moderna, AstraZeneca și doza doi în cazul Johnson&Johnson) va fi devansată de la șase la patru luni.

“Măsura se aplică pentru toate tipurile de vaccinuri efectuate în momentul de faţă în România. Știm, datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere a eficienţei vaccinărilor faţă de infecţia cu varianta Omicron”, a spus oficialul.

Valeriu Gheorghiță a argumentat motivul pentru care s-a luat această decizie: “Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare. Din punct de vedere al efectului imunologic, practic, mai devreme de patru luni s-ar pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun”.

Această modificare se va aplicat tuturor persoanelor de peste 12 ani. 

În ultimele 24 de ore, peste 12 mii de persoane și-au făcut doza booster în România. Dintre acestea, 10.687 au optat pentru Pfizer, 975 pentru Moderna și 657 pentru J&J.

De asemenea, alte 5.771 de persoane și-au făcut prima doză în ultimele 24 de ore, cele mai multe cu Pfizer și J&J. Astfel, în acest interval, au fost administrate 20.979 de doze în total.

România a depășit săptămâna aceasta pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu prima doză, dintre care 7,9 de milioane cu schemă completă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday