Raed Arafat a susținut o conferință de presă în care a explicat măsurile care se vor aplica pe toată durata verii, când Administrația Națională de Meteorologie va emite avertizări de coduri galbene, portocalii sau roșii de caniculă. Principalele declarații:

Ne confruntăm și cu secetă în unele zone, iar riscul unor incendii de pădure este ridicat. S-a hotărât astăzi ca Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) să fie structura responsabilă cu coordonarea măsurilor necesare pentru gestionarea situației provocate de caniculă, precum și activarea structurii de criză din cadrul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI).

S-a hotărât convocarea de îndată a comitetelor județene pentru analizarea situației și dispunerea măsurilor necesare la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. Aici ne referim la zonele aflate sub Cod Galben și Portocaliu. A fost aprobat un set de măsuri generale aplicabile în perioadele caniculare, pentru populație și instituții sau autorități publice centrale sau locale. Cele mai importante sunt:

  • Adaptarea programului de lucru și limitarea activităților în aer liber;
  • Amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor și adăpostire a populației, cu apă potabilă distribuită gratuit;
  • Interzicerea focului pentru arderea de miriști și vegetație uscată;
  • Desfășurarea de controale pentru prevenirea incendiilor în păduri și la culturi agricole.

Apelul la populație este evitarea sub orice formă a aprinderii focului unde este vegetație uscată, a zonelor împădurite și în orice zonă în care s-ar putea extinde focul și să ajungem la situații mai complexe, de exemplu să intervenim cu aeronavele MApN. Nu aprindeți vegetația uscată, nu curățați terenurile cu foc și turiștii să nu aprindă foc în zonele împădurite. Nu aruncați țigările pe geamurile mașinilor când treceți prin zonele montane și nu numai, pentru că o țigară aprinsă poate provoca un incendiu.

Hotărârea CNSU este valabilă pe toată durata verii. Dacă va fi nevoie de măsuri suplimentare, vom convoca CNSU. NU am ajuns în situația de a convoca CNSU pentru distribuirea apei potabile. DSU poate ajuta la distribuirea de apă menajeră, unde e nevoie. Pentru apă potabilă, se poate ajunge și la utilizarea rezervelor de stat.

Măsurile adoptate de CNSU:

Anexa La Hcnsu 31 Din 20 07 2022 Masuri Canicula

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday