Anunțul a fost făcut de cancelarul Alexander Schallenberg, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, Austria va intra în lockdown complet timp de zece zile, cu posibilitate de prelungire pentru încă zece zile. Măsurile îi vizează pe toți cetățenii, inclusiv pe cei vaccinați, deoarece aproximativ două milioane de persoane nevaccinate se aflau deja în carantină strictă, de la începutul acestei săptămâni. Astfel, lucrul de acasă devine recomandat, iar cetățenii pot ieși din case doar pentru anumite activități, ce urmează să fie detaliate. Cancelarul a cerut ca școlile să rămână deschise.

Măsurile vor fi actualizate la fiecare zece zile. Austria devine astfel prima țară din vestul Europei care a reimpus măsuri anti-epidemice stricte în această toamnă, pentru a face față unui nou val de infectări. Numărul cazurilor a continuat să crească pe parcursul întregii săptămâni, chiar și după ce guvernul a introdus carantina pentru persoanele nevaccinate. Potrivit OMS, Austria a înregistrat 15 mii de cazuri Covid în ultimele 24 de ore. Incidența din ultimele șapte zile a trecut de 10 la mia de locuitori.

În plus, vaccinarea anti-Covid devine obligatorie începând din luna februarie a anului viitor, o premieră în UE. În legătură cu această decizie, cancelarul a declarat că trebuie să privim realitatea în ochi. Incitați de oponenții radicali anti-vaccinare și de știri false slabe, prea puțini au fost vaccinați, iar acesta este un atac la adresa sistemului nostru de sănătate”. Executivul austriac urmează să detalieze cum vor fi sancționați cei care refuză vaccinarea.

Austria se confruntă în prezent cu un al patrulea val sever al pandemiei, iar cancelarul a argumentat deciziile anunțate astăzi ca fiind “o modalitate de a evita un eventual val cinci”. Aproximativ două treimi din populația țării este vaccinată cu schema completă, dar rata de imunizare este printre cele mai scăzute din Europa de Vest.

Numărul cazurilor a continuat să crească pe parcursul întregii săptămâni, chiar și după ce guvernul a introdus carantina pentru persoanele nevaccinate. Potrivit OMS, Austria a înregistrat 15 mii de cazuri Covid în ultimele 24 de ore. În urmă cu o săptămână, erau raportate peste 13 mii de cazuri noi, cu o incidență de 8 la mia de locuitori. Între timp, incidența din ultimele șapte zile a trecut de 10 la mie.

Surse alternative: BBC, Bild, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday