Potrivit proiectului prezentat duminică după-amiază de către cancelarul Karl Nehammer, vor fi exceptate de la noile reguli femeile însărcinate și persoanele care au contraindicații medicale. De asemenea, cei care au trecut prin boală sunt exceptați de la noile măsuri timp de șase luni. Până acum, guvernul intenționa ca măsura să se aplice persoanelor de peste 14 ani, însă conform noilor actualizări, se va aplica persoanelor de peste 18 ani.

“Nu este vorba despre o bătălie dintre vaccinați și nevaccinați, ci mai degrabă să subliniem că vaccinarea este cea mai bună garanție pentru a trăi împreună în libertate”, a spus Nehammer.

Astfel, legea va intra în vigoare la 1 februarie, dar controalele poliției nu vor fi efectuate până pe 15 martie. Potrivit presei austriece, persoanele nevaccinate vor risca o sancțiune de până la 600 de euro, iar ulterior de până la 3.600 de euro, în cazul abaterilor repetate. Cei care nu respectă noile reguli pot fi amendați de până la patru ori pe an. Totuși, o amendă va fi anulată dacă persoana respectivă se vaccinează în termen de două săptămâni de la primirea amenzii.

Guvernul argumentează că este nevoie de această măsură din cauza aglomerării spitalelor, dar și din dorința de a atinge o rată de vaccinare de 90%, ce ar permite, potrivit oficialilor austrieci, atingerea unei imunităţi colective.

Este nevoie ca proiectul să fie votat în parlament, joi, însă este de așteptat ca legea să treacă. Aproximativ 73% dintre austrieci sunt complet vaccinați anti-Covid. Conform unui sondaj recent, 51% dintre austrieci se opun vaccinări obligatorii anti-Covid, dintre care 34% se opun vaccinării obligatorii în general, iar 17% cred că mai trebuie așteptat. Pe de altă parte, 45% dintre cetățenii Austriei sunt în favoarea acestui lucru.

Surse alternative: ABC News, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday