Alegătorii australieni își pierd încrederea în Morrison și în guvernul de coaliție al Partidului Liberal-Național în ceea ce privește modul în care a gestionat economia, locurile de muncă, sănătatea și răspunsul la valul de infectări provocat de varianta Omicron, care se răspândește rapid, potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare Resolve Strategic pentru ziarul Sydney Morning Herald.

Sondajul la care au participat peste 1.600 de alegători a fost efectuat între 11 și 15 ianuarie, înainte ca un tribunal australian să decidă că guvernul australian a procedat legal când a anulat viza tenismenului nevaccinat Novak Djokovic chiar înainte de Australian Open. O scutire medicală care a permis jucătorului sârb, numărul 1 în clasamentul ATP, să intre în țară fără a fi vaccinat anti-Covid a stârnit reacții puternice în Australia și a devenit o problemă politică pentru Morrison. 

Prim-ministrul s-a bucurat întotdeauna de un avantaj puternic față de rivalul său, liderul laburist Anthony Albanese, dar a pierdut din marja de două cifre în sondaje. Acum, aproximativ 38% dintre alegători îl susțin pe Morrison, în timp ce 31% l-ar vota pe Albanese. Totodată, Partidul Laburist a trecut pe primul loc în intențiile de vot (35%), în timp ce coaliția de guvernare a scăzut la 34%.

Morrison, care trebuie să convoace alegeri înainte de luna mai, a fost criticat pentru gestionarea focarului provocat de varianta Omicron, care a provocat niveluri record de infectări zilnice. Această situație a determinat creșterea ratelor de spitalizare și a sporit presiunea asupra sistemului sanitar. 

În loc să reintroducă restricțiile epidemice la începutul acestei luni, premierul a decis că Australia trebuie să “reziste” în fața valului Omicron și să respecte măsurile de izolare, în încercarea de a reduce presiunea asupra întreprinderilor care se confruntă cu o lipsă de personal.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday