Augustin Lazăr, procurorul general al României, l-a criticat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta a mers astăzi la Parchetul General și a purtat discuții cu procurorul Elena Iordache, preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România.

Lazăr susține că singurul care poate reprezenta Ministerul Public este procurorul general: „Cine vrea să ia legătura cu Ministerul Public, ia legătura cu procurorul general. Trebuie să aibă curaj. Ne gândim la jurisprudența CCR, care ne spune că instituțiile trebuie să coopereze loial”.

De asemenea, susține că procurorul Elena Iordache, cu care s-a întâlnit ministrul Justiției astăzi, are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociației Procurorilor.

„Domnia sa a contacta un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociației Procurorilor. El trebuie să-și clarifice aceste probleme. Asta se poate face printr-o adunare generală, nu printr-o situație obscură prin care aflăm că a fost pus în situație de a demisiona președintele Gabor. Mai întâi, vă spun că acel procuror are probleme și acum ne dăm seama că informația zilei era faptul că secția de procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor și era nevoie de o altă acțiune care să acopere această informație.”, a spus Lazăr.

Principalele declarații ale lui Augustin Lazăr:

Cine vrea să ia legătura cu Ministerul Public, ia legătura cu procurorul general. Trebuie să aibă curaj. Ne gândim la jurisprudența CCR, care ne spune că instituțiile trebuie să coopereze loial. Cum sa ma convoace? Domnia sa a venit la mine în instituție și mă mai gândeam dacă era cazul de mers… A fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul, dar dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie conform legii este procurorul general.

Domnia sa a contacta un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociației Procurorilor. El trebuie să-și clarifice aceste probleme. Asta se poate face printr-o adunare generală, nu printr-o situație obscură prin care aflăm că a fost pus în situație de a demisiona președintele Gabor. Mai întâi, vă spun că acel procuror are probleme și acum ne dăm seama că informația zilei era faptul că secția de procurori a CSM a convocat adunările generale ale procurorilor și era nevoie de o altă acțiune care să acopere această informație.

CSM este garantul independenței Justiției. Secția de procurori a dispus o măsură și acum acea măsură a dorit să fie pusă în ceață de o manipulare de acest gen care să stârnească intrigi. Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eșuat în demersurile ilegale, a recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. A spus că trebuie declanșată procedura legal de la Ministerul Justiției.

Dacă mă întrebați ce voi face, păi nu există o procedură lansată oficial. Trebuie să vedem întâi un anunț și apoi puteți să mă întrebați.

(Dacă președintele României respinge următoarea propunere) Nu vreau să speculez. Informația nu era că domnul ministru a venit tiptil și nu a a avut curajul să ia legătura cu procurorul general, ci faptul că magistrații sunt convocați în adunări să-și dea cu părerea cu referire la un act normativ suspect – OUG care va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcțional”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday