UPDATE: Imediat după declarațiile procurorului general al României, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că va susține o conferință de presă referitoare la declarațiile lui Augustin Lazăr marți, 28 august. Ora la care va avea loc declarația de presă nu a fost anunțată încă.
Augustin Lazăr a publicat corespondența legată de protocoale dintre Ministerul Public și SRI. Procurorul General a mai precizat că „este o perioadă foarte sensibilă pentru statul de drept și pentru justiție. Opinia publică este manipulată pentru a destabiliza activitatea procurorilor.” Sâmbătă, Augustin Lazăr precizase că „tema protocoalelor este una falsă și reprezintă un nou atac la adresa Ministerului Public, într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate”. Amintim că Ministrul Justiției a anunțat sâmbătă că declanșează procedura de evaluare a activității Procurorului General.
Principalele declarații ale lui Augustin Lazăr:
„Bună ziua și bun venit la sediul Parchetului General, într-o perioadă, din păcate, foarte sensibilă pentru justiție și statul de drept din România, în care avem nevoie de media mai mult ca niciodată, pentru a face cunoscut adevărul despre activitatea Ministerului Public. Manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activității procurorilor.
Este o declarație de presă, nu o conferință de presă, iar această declarație are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută – a protocoalelor de colaborare cu SRI.
Ministerul Public are misiunea de a asigura, pe bază de probe, misiunea adevărului. Pentru procurori aflarea adevărului este cea mai de preț. În calitate de procuror general, consider și o chestiune de onoare și o datorie profesională să clarific toate suspiciunile, speculațiile și interpretările false apărute, din păcate, abundent în spațiul public pe această temă.
Totodată, în spiritul transparenței instituționale pe care am promovat-o întotdeauna, voi face publică corespondența pe care am purtat-o cu ministrul Justiției și CSM. Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur. Este neinterpretabil. Din această corespondență rezultă că Ministerul Public a reacționat în permanență prin informarea CSM și a ministrului Justiției în legătură cu toate demersurile referitoare la protocoale. În mod constant, pentru desecretizarea protocolului din decembrie 2016, primul demers fiind făcut în 13 martie 2017.
Într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituțional de lucru în România, a se vedea, în acest sens, protocoalele încheiate de SRI cu Inspecția Judiciară, CSM, Înalță Curte de Casație și Justiție și alte instituții. Prin depunerea tuturor urgențelor în vederea clarificării necesare, fără a primi răspunsuri sau primindu-le cu întârziere. Eu vă prezint niște documente, unele dintre ele chiar le-am declasificat, pentru a vedea cine cum le mai interpretează, dacă scrie foarte riguros cum s-au desfășurat faptele.
În acest sens, doresc să precizez faptul că toate protocoalele încheiate cu SRI au fost denunțate de părți și lipsite de efecte. Au fost încheiate în cadru legal ca mod de lucru generalizat în România la data încheierii, apoi au fost denunțate prompt și lipsite de efect.
Se poate lucra și fără protocoale, dar mereu profesioniștii au avut în vedere faptul că, atunci când faci ceva, trebuie să faci pe baza unor măsuri tehnice de specialitate. Probabil că greșeala a fost că ele au fost secretizate.
Se fac niște show-uri care nu fac bine nimănui, nici acestei țări, nici justiției, nici Ministerului Public. Și pentru aceasta am hotărât că este important să vedem aceste documente, care este adevărul despre manipularea penibilă apărută în spațiul media.
În dimineața zilei de sâmbătă, ministrul Justiției a publicat pe Facebook două mesaje referitoare la protocoalele încheiate cu SRI, arătând că zilele acestea a aflat anumite lucruri. A fost un incident pe care urmează să vi-l prezint. Vă rog să urmăriți în continuare comunicările publice ale ministrului, precum și o parte din corespondența avută de instituția noastră, din care rezultă modul transparent în care am comunicat cu ministrul pe această temă.
Eu o să vă pun la dispoziție, fiecărui jurnalist, un set de documente, pentru a le putea studia și a vedea că nu este cazul, nu manipulează nimeni pe nimeni, atunci când vedem care este documentul sec, este așa cum este el, trebuie să aibă doar bunăvoința de a-l citi corect.
Primul document pe care îl voi prezenta este adresa ministrului Justiției, fiindcă noi trebuie să fim foarte corecți, ca urmare dezbaterilor pe care le-am avut în cadrul CSM și a disponibilității de a pune la dispoziție această adresă, domnul ministru mi-a trimis o adresă.
Al doilea protocol a fost denunțat de părțile semnatare, respectiv de PÎCCJ, în 13 martie 2017 – trebuie să precizăm că anterior fusese denunțat de SRI, dacă bine rețin în ianuarie. Practic nu s-au produs efecte, nu a apucat să fie folosit în niciun fel.
Am cerut celeilalte părți din protocol să își exprime disponibilitatea pentru declasificare. Următorul document este al CSM, care ne spune că, urmare solicitării dvs., vă reziliem automat filele.
Pe mine mă surprinde faptul că ministrul Justiției nu are încredere în Ministerul Public. Este un simplu incident pe care l-am explicat. La vremea aceea nu avea nicio neîncredere, dar acum, sâmbătă, și-a adus aminte.
În data de 3 aprilie 2018, ministerul Public comunică ministrului Justiției toate protocoalele semnate. Le-am pus la dispoziție fiindcă ele mergeau la biroul de profil, nu aveam nicio reținere că ar fi ceva rău cu ele și nu aveam ce să ascundem în fața ministrului Justiției. Același protocol din 2016 este enumerat în rând cu celelalte protocoale, fără nicio reținere. Nu aveam niciun motiv să nu îl aducem la cunoștință, era lipsit de efecte, eram în procedură de declasificare.
I-am pus la dispoziție și protocoalele pe care noi le-am încheiat cu MAI, care fuseseră și declasificate și reînregistrate la nesecret, dar era bine ca domnul ministru să știe.
Aici vom găsi, în general, aceleași adrese pe care noi le-am prezentat ministrului Justiției, însă de această dată prezentate CSM-ului. Voiam să vedem dacă există vreo obiecție a cuiva. Nimeni nu a avut nicio obiecție la vremea respectivă, mai ales că aceste protocoale erau lipsite de efecte. Noi în mod repetat am cerut celeilalte părți, instituției care a participat la încheierea acestui protocol, două-trei adrese pentru declasificare. Probabil că, din neobservarea acestora, oricum protocolul este lipsit de orice efecte, el nu mai este în vigoare, nu este funcțional, el poate fi declasificat și sper să obținem această adresă de declasificare cât mai rapid.
În perioada aceea, din 20 până în 29 martie, toate protocoalele au fost la dispoziția CSM. Au fost invitați membrii consiliului, prin mesaj e-mail (pe care îl am și dacă va fi nevoie îl voi prezenta) să studieze protocoalele la documente clasificate. Toți magistrații au dreptul să studieze documente clasificate. Eu nu mă îndoiesc că cine a fost interesat a citit.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.