Mihnea Udrea, decanul Facultății de Electronică din cadrul Universității Politehnice București, a spus pentru postul Digi24 că a avut loc un atac asupra unei platforme folosită pentru schimbul de documente între studenți și secretariat: “Problema a apărut pe o porțiune secundară a platformei, unde se folosea o interfață mai veche care cerea CNP-ul pentru logare. Au fost extrase liste cu utilizatorii și CNP-urile de la mai mulți studenți. Parolele nu au fost compromise”.

Decanul a precizat că, din estimările sale, au fost afectați 300 de studenți din anii mai mari, circa 10% din totalul celor înscriși la facultate: ” Pentru studenții înregistrați mai nou, nu mai este nevoie de CNP, ci de coduri criptate. Există, evident, date personale ale studenților noștri la secretariat. Aceste date nu au fost preluate, ele sunt securizate”.

“Este o problemă de securitate, am remediat-o și am corectat erorile din platformă. Am demarat procedurile de informare a autorităților, pentru a trage la răspundere atacatorul. Îmi cer scuze personal studenților că au fost afectați. Atacul a fost raportat printr-o postare pe Facebook, iar nu la departamentul IT sau secretariatul facultății”, a încheiat Mihnea Udrea.

Pe 22 iulie, Serviciul Român de Informații (SRI) anunța că Spitalul Witting din București a fost victima unui atac de tip ransomware: un grup de hackeri a blocat accesul la anumite date și a cerut o sumă de bani pentru a le decripta. Atunci, reprezentanții unității sanitare au refuzat să plătească și și-au continuat activitatea folosind registre fizice.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday