Compania farmaceutică britanică AstraZeneca a anunțat vineri că va începe colaborarea cu Institutul Gamaleya din Rusia, dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, pentru a cerceta efectele potențialului său vaccin dacă este combinat cu cel rusesc. 

Cercetătorii rușii au făcut această propunere luna trecută pe Twitter și susțin că combinarea celor două vaccinuri va crește mult eficacitatea serului. 

“Sputnik V este fericit să împărtășească unul dintre cei doi vectori adenovirali umani cu AstraZeneca pentru a crește eficacitatea vaccinului. Utilizarea a doi vectori diferiți pentru două doze va avea ca rezultat o eficacitate mai mare decât utilizarea aceluiași vector pentru două doze, au spus cei de la  Institutul Gamaleya pe 23 noiembrie.

Într-un comunicat, AstraZeneca a spus că ia în considerare modul în care poate evalua combinarea celor două vaccinuri, pentru a vedea dacă cele două vaccinuri bazate pe virusuri ale răcelii comune pot fi combinate cu succes.

”Este probabil ca combinarea vaccinurilor să ducă la îmbunătățirea imunității pe o perioadă mai lungă de timp. Evaluarea diferitelor tipuri de vaccinuri COVID-19 în combinație ar putea ajuta la îmbunătățirea accesibilității vaccinului și ar putea oferi o abordare suplimentară pentru a ajuta la depășirea acestui virus mortal”, se arată în comunicatul AstraZeneca.

Datele publicate într-un jurnal în această săptămână au arătat că vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, are o eficacitate medie de 70,4%, pe baza unei analize combinate a datelor interimare din studiile din ultimele etape ale cercetării.

Rusia susține că Sputnik V are o eficiență de 92%, potrivit rezultatelor intermediare. Vaccinul Sputnik V este administrat în două doze la 21 de zile distanță între ele.

“Aceasta arată puterea tehnologiei Sputnik V și disponibilitatea și dorința noastră de a ne asocia cu alte vaccinuri pentru a lupta împotriva COVID împreună”, a spus Kirill Dmitriev, șeful fondului care a finanțat Sputnik V.

Surse alternative: Reuters, The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday