Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat marți că a primit solicitarea de aprobare a vaccinului antiCovid produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford. ”Evaluarea vaccinului va continua într-un calendar accelerat, iar un aviz cu privire la autorizația de introducere pe piață ar putea fi emis până la 29 ianuarie”, precizează EMA.

În această fază, EMA spune că a evaluat datele din studiile de laborator (date non-clinice), datele privind calitatea vaccinului (privind ingredientele sale și modul în care este fabricat) și unele dovezi privind siguranța și eficacitatea dintr-o analiză combinată a datelor clinice intermediare din patru studii clinice în desfășurare în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud.

Vaccinul AstraZeneca dezvoltat împreună cu Oxford ar fi al treilea vaccin ce ar obține autorizație provizorie de punere pe piață în spațiul UE, după Pfizer/BioNTech și Moderna.

Este de șapte ori mai ieftin decât cel al Pfizer și nu necesită temperaturi sau echipamente excepționale pentru păstrare. Totodată, vaccinul AstraZeneca va fi fabricat în mai multe țări, din India până în Brazilia, iar experții cred că va juca totuși un rol important în combaterea pandemiei și va ajunge în mai multe colțuri ale lumii, având în vedere prețul său mic.

Sursa: Agenția Europeană a Medicamentului

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday