Asociația Pro Infrastructură reacționează într-un mesaj publicat pe Facebook la declarația purtătorului de cuvânt al Companiei Naționale de Administrarea Infrastructurii Rutiere, care spunea într-un interviu pentru ProTv că anul acesta instituția se asteaptă să fie inaugurați 118 kilometri de autostradă, dar că urmează ,,o discuție cu constructorii”.

Pro Infrastructură spune că ,,realitatea este cruntă” și că, de fapt în 2019 pot fi inaugurați cu siguranță doar 43,28 km, adică loturile 3 (mai-iunie) și 4 (august-septembrie) ale Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (între Holdea și Șoimuș).

,,Restul sunt doar promisiuni pentru naivi, dezinformări grosolane și minciuni gogonate”, subliniază Asociația. Potrivit Pro Infrastructură ,,autoritățile afișează disprețul și sfidarea din anii trecuți, promițând cai verzi pe pereți”.

,,Avem și o nouă abordare de tipul nu noi dăm termenele, constructorii spun că finalizează în 2019. De parcă oficialii CNAIR sunt niște mielușei inocenți care nu înțeleg ce li se întâmplă”, declară Asociația.

Reprezentanții Pro Infrastructură se întreabă de ce nu există sancțiuni pentru constructorii care nu respectă graficele de execuție: ,,Dacă antreprenorii nu respectă graficele de execuție și obligațiile asumate contractual, de ce nu sunt penalizați?! Este, evident, doar o altă fumigenă creată cu scopul de a ascunde fuga de răspundere și incompetența (i)responsabililor din CNAIR”.

Asociația mai pune că, în acest moment, ,,este fezabil, dar dificil, ca la finalul lui 2019 să circulăm pe încă aproximativ 8 km din Autostrada A10 între Sebeș și nodul Alba Iulia Sud, pe bretele scurte de acces de la Lancrăm. Restul tronsonului (până la Alba Iulia Nord) nu poate fi gata în 2019, realist vorbind”.

Despre sectorul de 17,9 km din Autostrada Transilvania (A3), dintre Iernut și Chețani, ProInfrastructură declară că ,,are doar șanse teoretice să fie deschis până la sfârșitul lui 2019 din cauza problemelor financiare ale constructorului (Astaldi) și birocrației nerezolvate”.

,,Așadar, scenariul realist ne indică 43,28 km noi de autostradă în acest an, iar cel foarte optimist 69,18 km. Restul sunt doar promisiuni pentru naivi, dezinformări grosolane și minciuni gogonate”,  concluzionează Asociația Pro Infrastructră.