Membrii Asociației Oamenilor de Afaceri din România se arată îngrijorați de modificarea Codului Penal, din cauza protecției suplimentare asigurate funcționarilor din administrația centrală și locală, care pot acționa discreționar, producând pierderi companiilor prin neîndeplinirea obligațiilor legale sau chiar prin întocmirea de dosare penale în scop de intimidare sau de eliminare a acestora de pe piața internă.

,,Există factori care pot duce la cheltuirea frauduloasă a fondurilor publice, precum exercitarea unui control arbitrar, lipsa de informare corectă, egală și la timp, lipsa de răspundere și protecția excesivă.”, precizează asociația într-un comunicat de presă.

AOAR consideră că este necesară o justiție profesionistă și integrăcare să judece faptele, actele și probele cu maximă celeritate, în special în cazul proceselor cu caracter economic, situații în care deciziile justiției au consecințe majore pentru funcționarea societăților comerciale autohtone.

AOAR cere clarificarea modului în care cele circa 20% din companiile care au câștigat în instanțele de judecată procesele intentate urmare a unor controale finalizate cu acte/sancțiuni financiare sau chiar dosare penale vor mai avea posibilitatea de a acționa împotriva funcționarilor publici care au desfășurat o acțiune voit nelegală, în defavoarea evidentă a antreprenorilor”, se mai arată în comunicat.

Asociația subliniază și faptul că rapoartele internaționale, precum cel publicat anual de Banca Mondială, arată că există o dominanță a activității birocratice, iar acest lucru diminuează atractivitatea investițiilor locale sau străine. Astfel, modificările aduse Codului Penal, în legătură cu abuzul în serviciu, creează premisele neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a responsabilităților legale.

AOAR menționează, spre final, că își exprimă preocuparea legată de implicațiile neevaluate ale relațiilor dintre mediul de afaceri și instituțiile statului, susținând necesitatea unei definiții juridice clare și normative pentru „abuzul în serviciu”, eliminând posibilitatea folosirii abuzive a acestei forme de sancționare, așa cum a rezultat din numărul important de achitări pronunțate de judecători, dar menținând responsabilizarea funcționarului public.

Un mediu economic normal se bazează pe legi stabile, pe funcționari publici responsabili și pe un sistem de justiție profesionist, neinfluențabil și hotărât.” arată AOAR. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday