Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat că o propunere de Hotărâre de Guvern va fi înaintată către Ministerul Finanțelor. Marcu precizează că decizia vine “în urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor“.

Președintele ASF a mai transmis: “Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative“.

Inițiativa este salutată și de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: “Am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și în urma dialogului cu transportatorii și Consiliul Concurenței, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni. (…) Actul normativ va fi pus astăzi în transparență decizională“.

Potrivit legislației în vigoare, tarifele de referință “se calculează semestrial de către o societate cu experiență recunoscută în domeniu, contractată de către ASF“, în baza unei formule de calcul. Respectivele tarife au fost actualizate ultima dată în august anul trecut.

La data de 17 septembrie anul trecut, autoritatea a retras licența de funcționare a City Insurance, la momentul respectiv cel mai mare jucător de pe piața RCA. Ulterior, compania a declarat falimentul, iar dosarele acesteia au fost preluate de către Fondul de Garantare a Asiguraților. Falimentul City Insurance a provocat un val de scumpiri ale polițelor auto oferite de ceilalți asiguratori.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday