Armata rusă anunță desfășurarea unei noi divizii de sisteme antirachetă S-400 în Crimeea.

Decizia vine în contextul în care Ucraina a introdus Legea Marțială timp de 30 de zile, după ce Rusia a deschis focul și a capturat trei nave ucrainene, declanșând o creștere accentuată a tensiunilor dintre cele două țări, scrie Reuters.

Reprezentantul Districtului Militar de Sud al Rusiei, locotenentul Vadim Astafiev, a declarat pentru agenția de știri RIA că noile sisteme S-400 vor fi operaționale până la sfârșitul anului. Apărarea antirachetă a Peninsulei Crimeea este asigurată în prezent de trei divizii de sisteme S-400. 

Președintele Ucrainei declara ieri că a fost informat de serviciile secrete și sursele NATO că Rusia mobilizează numeroase trupe de-a lungul graniței cu țara.

Amintim că parlamentul ucrainean a aprobat instaurarea Legii Marțiale pentru 30 de zile, pe fondul tensiunilor cu Rusia. Legislația ucraineană privind legea marțială permite introducerea unor restricții privind circulația internă a populației, restricții în ceea ce privește manifestările pașnice, protestele sau chiar cenzurarea presei, deși decretul lui Poroșenko nu menționează specific astfel de restricții.

Secretarul general al NATO a condamnat acțiunile Rusiei  și i-a cerut să elibereze navele şi marinarii ucraineni.

De asemenea, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley a avertizat Rusia că sechestrarea celor trei vase ucrainene reprezintă ,,o violare scandaloasă a suveranității teritoriului ucrainean”. Haley a mai punctat că că Statele Unite își vor menține sancțiunile la adresa Moscovei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday