Cotațiile argintului au atins astăzi cea mai mare valoare din ultimele cinci luni, în ceea ce pare a fi o mișcare artificială de creștere a prețurilor, coordonată pe rețelele de socializare. Acțiunile unor firme miniere din Australia s-au scumpit și ele, pe fondul achizițiilor făcute de mii de mici speculatori, la fel cum s-a întâmplat săptămâna trecută cu compania GameStop.

Context

“Frenezia GameStop” a fost planificată într-o comunitate Reddit cu milioane de utilizatori, care au decis să cumpere acțiunile unei firme cu pierderi (GameStop) și cu perspectivă financiară îndoielnică, tocmai pentru că au presupus că fondurile de hedging de pe Wall Street pariază pe scăderea acestei acțiuni. Prezentată ca o mișcare de frondă, iar nu ca pe o investiție propriu-zisă (Main street vs Wall Street), similară Occupy, acțiunea a provocat într-adevăr pierderi de 53% fondului speculativ Melvin Capital, posibil și altor fonduri care fac profit din anticiparea creșterii sau scăderii unor acțiuni, monede sau mărfuri.

Potrivit BBC, unii utilizatori de pe forumul Reddit Wallstreetbets spun că prețul argintului ar fi puternic manipulat. Alți utilizatori s-au pronunțat împotriva unei acțiuni care ar duce la creșterea prețului, sugerând că asta ar beneficia acelorași fonduri.

“Există acum această situație ciudată în care mulțimile de forumiști de pe Reddit și-au îndreptat atenția asupra unei balene mult mai mari, încercând să pună o presiune pe termen scurt asupra prețului argintului”, a declarat Kyle Rodda, analist la brokeraj IG Markets din Melbourne.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday