În noiembrie 2017, submarinul marinei ARA San Juan a dispărut, fiind găsit abia după mai mult de un an de căutări, într-o zonă îndepărtată a Atlanticului de Sud. O implozie cauzată de o defecțiune tehnică a distrus submarinul. 44 de marinari au decedat în acest accident.

Președintele țării de la vremea respectivă, Mauricio Macri a ordonat supravegherea familiilor celor decedați, care au dat statul în judecată, încercând să demonstreze că accidentul fusese provocat direct de greșelile comandanților dar și indirect, de limitările bugetare decise de politicieni. 

Rudele celor 44 de membri ai echipajului care au murit la bord au mărturisit anchetatorilor că au fost urmăriți, filmați și amenințați pentru a renunța la proces.

Până în prezent, 12 persoane au fost puse sub acuzare în acest caz. Fostului lider i se interzice să părăsească țara și i s-a cerut să plătească o cauțiune de aproximativ un milion de dolari, pentru a fi cercetat în libertate. Acesta riscă între trei și 10 ani de închisoare.

Mauricio Macri, acum lider al opoziției, a negat acuzațiile, pe care le consideră o formă de persecuție politică.

Sursă alternativă: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday