Raed Arafat a făcut precizări legate de relaxarea unei părți a restricțiilor, în perioada următoare.

Principalele declarații ale șefului DSU:

  • Se permite circulația în afara locuinței sau gospodăriilor pe 13 mai, în intervalul 02-05 dimineața, pentru sărbătoarea religioasă Ramadam a musulmanilor.
  • Este eliminată restricția privind participarea la procesiuni și/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reședință. Se va permite organizarea procesiunilor numai cu respectarea regulilor stabilite prin ordin de ministru.
  • Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României ca evenimente test/pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Sportului. Participarea va fi permisă doar pentru cei vaccinați sau pentru cei care se află în zilele 15-90 ulterioare confirmării cu Covid, sau în cazul prezentării unui test PCR efectuat cu 72 de ore înainte. S-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătății, și testul antigen efectuat de cineva autorizat, cu 24 de ore înainte.
  • Organizarea și desfășurarea activității în cinematografe, instituții de spectacole sau a concertelor să se poată desfășura cu participarea peste 50% din capacitate, ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Culturii. Regulile privind testele PCR, antigen sau pentru persoanele bolnave în ultimele 90 de zile, rămân similare cu cele de la evenimente sportive.
  • Noi vorbim despre evenimentele test/pilot. Nu împărțim populația (între vaccinați și nevaccinați), ci există cele 3 variante de populație vaccinată, testată sau care au avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 15 zile. Nu vrei să te vaccinezi, te testezi. Nu se poate spune că forțăm populația să se vaccineze.

Spania, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Monaco, Nepal, Bahamas, Bolivia, Belarus, Irak, Ecuador, Palestina, Suriname au fost adăugate pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat.

Noile măsuri propuse spre aplicare:

Anexa Nr 1 Masuri

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat:

Anexa Nr 2 Lista State Cu Risc Epidemiologic Ridicat 10.05.2021

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday