Algoritmul neuralMatch al Apple va scana permanent fotografiile încărcate în iCloud de pe iPhone-ul unui utilizator din SUA. Fotografiile utilizatorilor, convertite într-un șir de numere printr-un proces cunoscut sub numele de “hashing”, vor fi comparate cu cele dintr-o bază de date ce conține 200 de mii de imagini de abuz sexual asupra copiilor. În cazul în care softul determină un posibil abuz el va emite o alertă care va fi verificată de un recenzor uman. Abia în cazul în care cenzorul uman consideră că pozele unui utilizator de iPhone indică acte de pedofilie Apple va sesiza autoritățile. 

“Vom face acest lucru oferind în același timp beneficii semnificative de confidențialitate față de tehnicile existente, deoarece Apple va verifica fotografiile utilizatorilor doar dacă au o colecție de CSAM (conținut cu abuz sexual asupra copiilor) în contul lor iCloud Photos”, a precizat Apple, care mai spune că tehnologia de scanare face parte dintr-o nouă suită de sisteme de protecție a copilului care vor evolua și se vor extinde în timp. Funcțiile vor fi lansate ca parte a iOS 15.

Cercetătorii în materie de securitate avertizează că softul și procedura respectivă ar putea deschide calea spre supravegherea a milioane de dispozitive private, chiar dacă în acest fel Apple caută un compromis între promisiunea de a proteja confidențialitatea utilizatorilor și presiunile venite din partea autorităților de a acorda acces la probe în investigațiile penale, inclusiv în cauze de terorism sau pornografia infantilă. Potrivit lor, deși sistemul este în prezent instruit pentru a identifica abuzul sexual asupra copiilor, acesta ar putea fi adaptat pentru a căuta orice alte imagini și texte vizate, de exemplu, semne antiguvernamentale la proteste. Precedentul Apple ar putea crește, de asemenea, presiunea asupra altor companii de a utiliza tehnici similare.

“Este o idee absolut îngrozitoare, deoarece va duce la supravegherea distribuită en-gros a telefoanelor și laptop-urilor noastre”, a declarat Ross Anderson, profesor de securitate informatică la Universitatea din Cambridge.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday