Administrația Națională “Apele Române” (ANAR) a emis un comunicat de presă în care precizează că în acest moment, sunt afectate de secetă mai multe județe, astfel: 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de localități (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), 5 localități (în județul Cluj), 5 localități (în județul Argeș).

“Cele mai afectate, sistemele de alimentare cu apă centralizate în judetele Bacău, Neamț și Vrancea au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile se datorează creșterii consumului pentru irigații. (…) Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 sectiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad”, precizează Apele Române, care explică faptul că în prezent, poate asigura pentru toți beneficiarii necesarul de apă brută din sursa de apă de suprafață in regim centralizat.

În Botoșani, mai explică instituția, au fost semnalate probleme la anumite bazine, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerințelor suplimentare și pentru udarea sau irigarea culturilor agricole. ANAR atrage atenția asupra faptului că nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine și piscine.

“Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă și un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82%, cât este astăzi, la 68 %“, subliniază Apele Române.

ANAR afirmă că monitorizează permanent volumele din principalele lacuri de acumulare și că asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă.

Comunicatul integral

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday